Izazovi nemaju radno vrijeme, budite spremni na to!

Količina posla uvijek se povećava kako se približava rok. Ono što tražite uvijek je na dnu torbe. Gost dođe baš kad ste otišli do toaleta. Dobri, stari Murphyjev zakon kaže da iako ste mislili odmarati, neke stvari ipak mogu poći krivo!

 

1. Kriza na klijentu – noćna mora svake slobodne večeri

Otišli ste doma i spokojno provodite vrijeme s najdražima, a onda odjednom vaš pametni telefon ne prestaje zvoniti. Pad softvera, hakeri, neočekivani dolazak visokog dužnosnika, otkrivena afera, nagli otkaz dobavljača… Sve što možete je otvoriti laptop, udahnuti, prikupiti svu smirenost svijeta i krenuti na rješavanje problema. Ponavljajte si – samo mirno i staloženo, kako ne biste stvari dodatno pogoršali.

 

2. Kolega koji nije adekvatna zamjena

Baš kad ste mislili kako možete odahnuti jer ste ostatak zadataka ostavili kolegi koji vas mijenja tijekom godišnjeg odmora ili vikenda, javljaju vam se nezadovoljni kupci i žale se kako kolega ne rješava situaciju dovoljno efikasno pa žele baš vas. Iako će vam u početku to možda prijati čuti, vremenom naučite cijeniti svoj mir pa vam dobra zamjena puno znači. Još je gora situacija kad i vaša zamjena otkaže ili se ne pojavi ujutro pa vas zovu da dođete raditi na svoj slobodan dan.

 

3. Potpuni raspad sistema

Iako se ne događa često, raspad sistema poznat i pod narodnom uzrečicom „kad mačke nema, miševi kolo vode“ može postati rezultat vašeg odsustva. Kako vaša kompanija ipak ne bi propala vašim odsustvom, trebate razmisliti kakav ste tip vođe. Ako ste autoritarni i izrazito centralistički nastrojeni, ovo bi se moglo desiti baš vama. Posao će stajati dok se ne vratite u ured, dobivat ćete dnevno mnoštvo hitnih poziva, a na kraju ćete doživjeti burnout