Učinite IT ured još zabavnijim!

Zamislite sretne zaposlenike kako uz glasan smijeh prolaze kroz prostor vašeg start-upa, a sjedajući na svoje radno mjesto sasvim neprimjetno prelaze u produktivan radni sprint. Mnogi ljudi misle da je „zabavno“ pridjev kojim nikako ne biste opisali svoje radno mjesto, već isključivo slobodno vrijeme. Ali dobra atmosfera, koja povremeno uključuje zabavu i opuštenost, postala je imperativ koji današnji IT stručnjaci stavljaju pred poslodavca.

Zabava na radnom mjestu može pozitivno utjecati na zaposlenike i njihovu produktivnost. Zabavni sadržaj potiče dobro raspoloženje i smijeh, što atmosferu čini ugodnijom. U ugodnijoj atmosferi i znajući da je prihvatljivo opustiti se, vaši zaposlenici izbjeći će burnout. Osim toga, ako im dopustite da 30-60 minuta posvete nekom hobiju, to ih može potaknuti na kreativnost i rezultirati novom sjajnom idejom. Opuštanjem, poticanjem kreativnosti i većom slobodom doprinosite mentalnom zdravlju svojih zaposlenika. Donosimo vam nekoliko ideja kako povećati entuzijazam kod zaposlenika i učiniti svoj start-up najzabavnijim uredom u kojem svi žele raditi:

 

1. Uredski sportski timovi

Potaknite svoje zaposlenike da zajednički odrade trening u obližnjem parku ili teretani. Bilo da je riječ o igri graničara, satu plesa ili žestokoj nogometnoj utakmici između dva ureda – potaknite ih svojim primjerom da tijekom jutra ili radnog dana izbace iz sebe stres. Na taj način dodatno potičete i timski duh te neformalno upoznavanje kolega.

 

2. Soba za odmor

Neka ona ne bude rezervirana samo za najviše rangirane, nego neka bude ispunjena bojankama za odrasle, praznim papirima, pločama, domino pločama, stolnim nogometom, raznim društvenim igrama poput „Čovječe, ne ljuti se“. Pobrinite se da u sobi za odmor uvijek bude i prigodnih grickalica, voća i zdravih snackova. Ako imate prostora, napravite i jednu sobu sa zvučnom izolacijom i zvučnicima, kako bi im priuštili tulum uz omiljene glazbene hitove ili opciju vikanja – bez da ometaju druge kolege.

 

3. Priredite talent show

Upoznajte svoje kolege i njihove jedinstvene talente. Možda u svom timu krijete ljude s talentima kao što su: micanje ušiju u ritmu glazbe, pjevanje sa zatvorenim ustima, slovkanje unazad, brzo čitanje, slow motion hodanje, stavljanje noge iza glave i slično.

 

4. Priređujte zabave

Ne moraju to biti partyji stoljeća, ali uvedite pravilo druženja jednom tjedno ili jednom mjesečno. Pripremite playliste, omiljena pića, burgere ili finger food i potaknite neformalni team-building.

 

5. Nagrađujte vjernost zaposlenika

Dobrog developera je teško pronaći, a još teže zadržati. Pokažite mu da vam je bitan, ne samo kao radnik, već kao osoba. Kroz neformalna druženja upoznajte što voli, pa ga za svaku godinu koju provede s vama nagradite – kupovinom ulaznice za koncert najdražeg pjevača ili utakmicu omiljenog kluba, uplatom punog pansiona na jednoj od najdražih lokacija, uplatom edukcije u inozemstvu… Cifre ne moraju biti velike, ali neka budu dovoljne da pokažu kako vi svoje zaposlenike doista slušate i poznajete.


Informatičar ste? Istražite ponudu za svoje poslovanje.