Budite spremni za neočekivano!

Dok se neke situacije poput potresa ili tsunamija ne mogu prevenirati, one određene koje se često javljaju zbog ljudske pogreške mogu se spriječiti povećanjem opreza. Svakodnevno svjedočimo snazi vatre koja samo u nekoliko trenutaka proguta vaš životni trud. Donosimo vam nekoliko savjeta kako izbjeći požar u svom objektu!

 

1. Redovito provjeravajte instalacije

Većina električnih požara javlja se zbog neispravnih ili istrošenih električnih utičnica. Utičnice i prekidači starenjem postaju istrošeni, žice olabave, krenu viriti van vanjskog zaštitnog sloja i predstavljaju rizik od požara. Zastarjeli objekt stariji od 20 godina potencijalno će postati opasan dok istovremeno koristi televizore, klima-uređaje, perilicu suđa, kuhalo… Ako vidite istrošene kablove ili utičnice koje ispadaju iz zidova, svakako pozovite električara.

 

2. Pazite što bacate u smeće

Ako je u vašem objektu dozvoljeno pušenje, prilikom ispražnjavanja pepeljara pazite jesu li svi čikovi ugašeni. Jedan od najčešćih uzroka požara u Hrvatskoj upravo je zaboravljeni čik. Zato pazite da su ostavljene cigarete uvijek ugašene i svakako povećajte pažnju prilikom bacanja smeća. Preporuka je da vaše pepeljare budu velike i duboke kako biste čikove prije bacanja u smeće mogli namočiti vodom i tako biti sigurni da su svi doista ugašeni.

 

3. Budite oprezni ako koristite grijalice

Bliže se hladniji dani, što znači grijanje terasa grijalicama. Pazite da grijalice nisu usmjerene na staklo, odjeću, obuću, mobitele, zapaljive tekućine… Nakon zagrijavanja prostora, grijalice na neko vrijeme ugasite kako ne bi došlo do pregrijavanja prostora, posebno ako je riječ o zatvorenoj terasi. Prije zatvaranja, obavezno provjerite jesu li sve grijalice ugašene.

 

4. Budite pažljivi dok kuhate

Spojite praktično i sigurno. Preporuka je da kod pripreme jela nosite majice s kratkim, podignutim ili uskim rukavima kako biste smanjili šansu da plamen zahvati odjeću. Ako vam vatra ipak zahvati odjeću, ostanite smireni, lezite na pod i počnite se kotrljati. U kuhinji se može zapaliti i posuda ili sama hrana. Ako dođe do toga, poklopcem lagano poklopite posudu i ugasite plamenik.

 

5.  Ugradite dimni alarm

Još jedna mjera opreza su dimni alarmi, posebno korisni u prostorijama gdje se kuha. Testirajte ih redovito na mjesečnoj bazi, a barem jednom godišnje promijenite bateriju. Isplanirajte i put za evakuaciju, redovito radite vježbe za evakuaciju kako biste bili spremni ako do dođe do požara.


Vlasnik ste ugostiteljskog objekta? Istražite ponudu za svoje poslovanje.