Kako izbjeći posljedice dugog sjedenja za računalom

Posljedice koje takve navike ostavljaju na zdravlje mogu se spriječiti ili barem usporiti uz redovito prakticiranje čak i malih zdravih navika koje donose pozitivnu promjenu. Doktor Nikola Dovođa iz Croatia poliklinike savjetuje prakticiranje čak i malih zdravih navika, jer i one donose pozitivnu promjenu.

"Ljudi često od njih odustaju jer ne vide rezultate preko noći, ali višegodišnji nezdravi stil života se ni ne može 'poništiti' u kratkom roku. Sjedilački način života, naročito pred ekranom dokazano djeluje štetno na kardiovaskularni sustav, pojačava pretilost, ubrzava se proces ateroskleroze, povećava se vjerojatnost hipertrofije lijevog ventrikula i nastanka hipertenzije, ubrzava se degradacija zglobnih hrskavica cijelog tijela. Sve to dovodi do rizika od razvoja raznih bolesti", kaže dr. Dovođa.

No, dodao je nekoliko tips & tricksa koji se uz malo discipline mogu uključiti u svakodnevni raspored.

"Više se krećite, odnosno uvedite što više tjelesne aktivnosti u tjednu. Radite to u društvu, ako vam je tako lakše. Između ostalog, za vrijeme vježbanja i nakon vježbanja otpušta se dopamin, koji podiže razinu raspoloženja i volje. Ukoliko vam to omogućuje radno mjesto i radno okruženje, rastegnite mišiće dok ste uz radni stol. Barem svaka tri do četiri sata razgibajte zglobove, istegnite mišiće vrata, tricepsa, bicepsa, kvadricepsa i gastrocnemiusa. Time održavamo elastičnost mišića i jednaku rasterećenost zglobova i zglobne hrskavice. Rezultati takve navike nisu vidljivi odmah, ali se dugoročno održava zdravlje zglobova i mišića, te kardiovaskularnog statusa", ističe dr. Dovođa.


Informatičar ste? Istražite ponudu za svoje poslovanje.