Sedam savjeta za miran godišnji odmor

Što je to – svi ga jedva čekamo, a dolazi jednom do dvaput godišnje? Tako je, pričamo o godišnjem odmoru – najcjenjenijem razdoblju koje doprinosi odmaku od posla, mentalnom zdravlju i kvaliteti obavljanja posla. Svjesni njegove važnosti, donosimo vam nekoliko savjeta kako imati miran godišnji odmor.

 

1. Ostavite jasne upute kolegama u uredu

Kako biste si osigurali mirne dane, pobrinite se da završite sve velike projekte prije odlaska, a ako to nije moguće, ostavite jasne upute i sve potrebne kontakte kolegama koji vas mijenjaju. Po istom principu po kojem je nekoć mama ostavljala važne brojeve djeci u slučaju hitnosti, vi ostavite sve potrebne kontakte. Što jednostavnije i jasnije upute, mirniji godišnji odmor!

 

2. Isključite se

Iako je u današnjem svijetu teško potpuno se isključiti, za dobar odmor iznimno je važno na nekoliko se dana ili barem sati potpuno isključiti s društvenih mreža, mailova i poziva. Ako vam je preteško to učiniti u gradu, potražite predivna izletnička mjesta u prirodi u kojoj je signal svakako slabiji, a vaša duša dobiva potreban odmor.

 

3. Okružite se dobrim društvom

Postoje oni koji kažu da se najbolje opuštaju u potpunoj samoći. No, ta samoća ne bi trebala trajati predugo kako biste, ako i imate neki problem ili nedoumicu, čuli i tuđe mišljenje i pogledali stvari iz tuđe perspektive. Osim toga, društvo dan uvijek može učiniti neočekivanim i odvesti ga baš u onom smjeru koji vam je bio potreban!

 

4. Popravite imunitet zdravim navikama

Liječnici savjetuju da osim za mentalno zdravlje, godišnji odmor iskoristite za jačanje imuniteta. Dovoljno sna, šetnje, boravak na svježem zraku, pravilna i ujednačena prehrana. Sve ono za što možda nemamo uvijek vremena tijekom radnih dana, sada postaje nužnost kako biste potpuno bili spremni za nove radne pobjede.

 

5. Potražite nova iskustva

Iskoristite godišnji odmor za otkrivanje novih mjesta, posjet muzeju koji želite posjetiti godinama, učenju novog jezika ili kuhanja pekmeza, otiđite na koncert omiljenog pjevača… Svako novo iskustvo pruža vam nove ideje kako obogatiti svoj posao, sebe kao osobu i zaposlenika/poslodavca.

 

6. Nemojte sve planirati

Na godišnjem odmoru pokušajte ne planirati baš svaku sitnicu u svom rasporedu. Dopustite si spontanost, nesavršeni izgled, smušenost, umor… Sve ono što biste trebali izbjegavati u uredu.

 

7. Neka vaš odmor bude po vašoj mjeri

Na kraju, neka vaš godišnji odmor doista bude VAŠ godišnji odmor. Nemojte ga žrtvovati radi obiteljskih odnosa, želja prijatelja, lošeg vremena. Prilagodite svaki trenutak sebi jer, sjetite se, radili ste naporno i zaslužili ste ga!